Verneplan for barskog, landsplan for vern av barskog, første gang fremlagt 1988. Hensikten var å få vernet rester av naturlig urskog med størst innslag av bartrær. Verneverdien ligger bl.a. i at barskogen er leveområder for sjeldne og truede plante- og dyrearter, at den fungerer som genbank, at områdene er viktige for naturopplevelse og at det er viktig med referanseområder. Barskogplanen skapte fra starten motsetning mellom verne- og skogbruksinteressene, selv om de enkelte områdene gjennomgående var svært små.

Etter at det totale arealet var skåret ytterligere ned ble om lag 450 km2 vernet i 1992/93. 1996 ble verneplanen utvidet med ytterligere 120 km2. Fase to, som omfattet barskog i Øst-Norge, ble vedtatt 2002. Den omfatter 51 naturreservater, med et totalareal på ca. 160 km2, hvorav produktiv skog utgjør ca. 60 km2. Formålet med verneplanen er å ta vare på barskogområder som er representative for Øst-Norge, samt spesielle, sjeldne, eller truede elementer i barskognaturen.

Til sammen er 730 km2 vernet gjennom de ulike fasene i vernearbeidet. Ifølge forskerne og naturvernorganisasjonene er dette utilstrekkelig for å verne livsmangfoldet som er avhengig av uberørte barskogsområder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.