Vannkanalsystem, eller ambulakralsystemet, er et karakteristisk organsystem hos pigghuder. Det består av væskeførende rør og blærer, som ved hjelp av hydrauliske mekanismer tjener dyrenes bevegelse og opptak av føde. Systemet har åpning utad med en silplate (madreporplate) der sjøvann tas inn og ledes gjennom forgrenete rør til de tallrike hule sugeføttene. Silplaten kan ligge på buksiden eller ryggsiden. Den mangler hos sjøliljer, som har andre typer av perforering. Sugeføttene er trådformige utposninger fra kroppsveggen, og er ytterst som oftest forsynt med en sugeskive.

Hos sjøstjerner består systemet av silplate, stenkanal, ringkanal omkring munnen, radialkanaler til hver av de fem armene.  Der går sidekanaler til fem rader av sugeføtter, som hver har den indre enden forbundet med en blære (ampulle). Væske kan presses fra blæren ut i sugefoten og få denne til å strekkes langt ut og feste seg til dyrets underlag med sugeskiven. Sammentrekning i sugeføttenes langsgående muskler vil dra hele dyret etter seg, samtidig som væske presses tilbake i sugeføttenes ampuller. Sugeføttene tjener også som sanseorganer og deltar i slimproduksjon og åndedrett.

Sjøpiggsvin har ingen armer, og kroppen er dekket av kalkplater. Fem rader av disse har porer hvor det stikker ut fem dobele rader av sugeføtter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.