Stor vannkalv Dytiscus marginalis
Stor vannkalv Dytiscus marginalis finnes i ferskvann over hele landet. De to bakerste beinparene er som hos vannkalver flest åreformede, hårete svømmebein.
Av .

Vannkalver er en familie av biller. De finnes i ferskvann over hele Norge, fordelt på om lag 130 ulike arter. På verdensbasis kjennes cirka 4000 arter.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Dytiscidae
Beskrevet av
William Elford Leach, 1815

Beskrivelse

Forbein, stor vannkalv Dytiscus marginalis

Hos noen vannkalver har hannen kraftige forbein med sugekopper. Hannen bruker disse til å holde seg fast til hunnen under paring. Stor vannkalv Dytiscus marginalis.

Vannkalver er ovale, harde, glatte og oftest mørke biller. Størrelsen på våre norske arter varierer fra noen millimeter og helt opp til drøyt 4 centimeter.

De to bakerste beinparene er omdannet til hårete svømmebein. Disse beveges i takt, som årer. Det forreste beinparet brukes til å holde seg fast i vegetasjonen. Hos noen arter har hannene sugekopper på forbeina som brukes til å feste seg på hunnens kropp under paring. Vannkalver har ganske lange og trådformede antenner.

Levevis

Larve av stor vannkalv, Dytiscus marginalis

Vannkalvlarven har hule kjever som den bruker til å sprøyte inn magesyrer som løser opp innholdet ut av byttedyret. Deretter suges innholdet opp gjennom kjevene. Larve av stor vannkalv Dytiscus marginalis.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Vannkalver tilbringer livet i vann, i dammer, sjøer og rolige elver. Både larver og voksne må opp til overflaten for å hente luft. De voksne billene gjemmer en luftboble under dekkvingene. Den gir både oksygen og fungerer som en svømmeblære som styrer oppdrift. Forpuppingen skjer på land, i fuktig jord nær vann.

Både larvene og de voksne er rovdyr, og går ikke av veien for å spise bytte som er større enn dem selv, som rumpetroll, igler, frosk eller småfisk. Larvene har lange, hule kjever, som de hogger inn i byttet og sprøyter fordøyelsesvæske gjennom, for så å suge opp det nå flytende innholdet i byttedyret.

De fleste vannkalver flyr gjerne, helst om natten. Som mange andre insekter kan de se polarisert lys og bli tiltrukket av reflekterende overflater, som en bankpolert bil eller en glassflate, fordi de oppfatter det som vann.

Annet

Vannkalver
Ulike vannkalvarter. Legg merke til at hannene (betegnet med a) har glatte dekkvinger mens hunnene (betegnet med b) normalt har langsgående riller i dekkvingene.
Av .

Det skal være funnet rester av vannkalver i fossil avføring på gamle boplasser, og i flere land i Asia regnes vannkalver fortsatt som god mat.

Vi har om lag 20 rødlistede vannkalver i Norge. I tillegg har vi en populasjon av den store arten Dytiscus latissimus, som er truet i Europa, står listet i Bernkonvensjonen og derfor er fredet i Norge, selv om den her regnes som livskraftig (altså ikke rødlistet).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

vannkalver
Dytiscidae
Artsdatabanken-ID
5857
GBIF-ID
7824

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg