Utstopping av dyr er en type kunsthåndverk som krever spesiell utdannelse.

Tidlig historie

Metoder for bevaring av skinn (balsamering, utstopping) har vært kjent lenge før vår tidsregning. I det gamle Egypt fantes det spesialister innen feltet.

I Romerriket hadde rike romere, blant annet keiser Augustus, samlinger av dyr. Korsfarere og pilegrimer førte hjem sjeldne dyr og rester av dyr som ble skjenket til kirker og klostere. Man flådde dyret, skinnet ble så innsatt med forskjellige urter og fylt med tørt gress, sand og lignende, og så tørket.

Nyere historie

Siden 1850 har teknikken på dette området gjennomgått en slik utvikling at betegnelsen utstopping ikke lenger er dekkende. Den gang gjenskapte man dyrets kropp i et skjelett av tre, netting, ståltråd, treull eller stry. Deretter trakk man skinnet over dette. En nyere teknikk bestod i modellering av muskulaturen i en modellmasse. Dette kaltes taksidermi.

Fra cirka 1900 kom den dermoplastiske metoden i bruk. Den består i at man lager en liten modell av dyret, og med denne som utgangspunkt blir det utformet en modell i full målestokk. Deretter lages en støpeform. I formen støpes en mannekeng som skinnet av dyret blir limt og stiftet på. Ettersom denne metoden krever en spesialist, taksidermist, blir slike montasjer kun utført ved større institusjoner eller atelier.

Utstopping av fisk og krypdyr

Utstopping av fisk og krypdyr ble utført tidligere. På grunn av at skinnet på disse dyra er vanskelig å stabilisere (fordi det sprekker lett) og mister sin naturlige farge, har man gått over til å gjenskape disse som naturtro avstøpninger i plaststoffer.

Mindre krypdyr og padder kan også konserveres til utstillingsformål ved parafineringsmetoden. De mange nye metodene og stoffer som en taksidermist har til rådighet, gjør det mulig å framstille dyremontasjer med nesten ubegrenset holdbarhet, samtidig som de er mer naturtro enn tidligere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Finnes det et eget norsk ord som betegner det utstoppede dyret jf. «a taxiderm» i engelsk? Dette ordet er vel å merke ikke å finne i t.d. Oxford English Dictionary, men jeg har hørt det brukt på program som Border Security av dem som jobber som grensevaktbetjenter.

svarte Guro Djupvik

Hei, Tor-Ivar.
Vi klarer heller ikke å se noe slikt ord på norsk.
Vennlig hilsen Guro Djupvik, redaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg