Forklebord i lin med plattsøm og utskårsøm
Av .
Brikke i utskårsøm og venetiansk søm
Av .

Utskårsøm er en teknikk i hvitsøm. Større eller mindre felt i bunnstoffet klippes bort og erstattes med sydd mønster. Teknikken har sitt utspring i italiensk reticellabroderi, men har utviklet seg i to ulike stilarter.

Den ene stilarten oppstod i Italia på 1500-tallet og her trekkes tråder ut både i renning og innslag i et rutenett. Mønsteret blir deretter sydd med stoppesøm som stolper før mønsteret sys inn med ulike sting som pikoter og slyngesting. Denne formen for utskårsøm danner grunnlaget for det vi kjenner som Hardangersøm og broderiene fra Nordmøre.

Den andre stilarten utviklet seg på 1800-tallet og var preget av naturalistiske motesvingninger. I denne formen for utskårsøm får vi mykere linjer og det er større bruk av knapphullsting. Engelsk broderi er et godt eksempel på denne formen for utskårsøm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg