Fenolplast er en fellesbetegnelse på herdeplaster som er basert på fenolharpikser. Den langt vanligste typen fenolplast er fenol-formaldehyd-plast.

Faktaboks

Uttale
fenˈolplast

Historikk

Den belgiskfødte amerikaneren Leo Hendrik Baekeland utviklet i 1908 fenol-formaldehyd-harpiksene til praktisk anvendbare produkter. Han viste at harpiksen, som i seg selv er altfor sprø, kunne gi svært sterke produkter når den ble blandet med fyllstoffer og herdet ved oppvarming til ca. 150 °C, under et trykk på 15–35 MPa (150–300 kp/cm2) i en form (presstøping). Dette var den første plasten som var basert på en helsyntetisk harpiks, og den ble kalt bakelite (norsk bakelitt) etter oppfinneren.

Sammensetning og egenskaper

Pressmassen består gjerne av fenolharpiks, fyllstoffer, pigment, smøremidler (så den slipper formen lettere), herder (heksametylentetramin) og akselerator for herderen. Til vanlige formål, og for å få god slagfasthet, brukes gjerne tremel eller bomullsfibrer som fyllstoff. Mineralske fyllstoffer gir på sin side god varmebestandighet, for eksempel til å lage håndtak på kjeler, panner og strykejern, og dessuten gode elektriske egenskaper til produkter som brytere, kontakter, lampeholdere og fordelerlokk på biler.

Fenolplast angripes av alkalier og oksiderende syrer, men er ellers bestandig mot syrer, løsemidler og mange andre kjemikalier. En ulempe er den mørke brunlige fargen, og derfor lages mange produkter heller av ureaplast eller melaminplast, eller av en av de mange termoplastene som kan sprøytestøpes hurtig og billig.

I de senere år har det imidlertid blitt utviklet fenolplaster som lar seg sprøytestøpe, og bruken har derved fått et nytt oppsving. Det er også utviklet fenolharpikser for fremstilling av glassfiberarmert fenolplast, for eksempel til interiørpaneler, og av fenolskumplast til isolasjonsformål, for eksempel til veggelementer og rørisolasjon.

Fenolharpiksbaserte produkter er relativt brannsikre. De forkuller ved temperaturer over 300 °C uten å smelte og er selvslukkende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg