Aasta Hansteen-utbyggingen
Aasta Hansteen-feltet er bygget ut med verdens største Spar-plattform, en flytende produksjonsplattform som brukes på store dyp. Skroget er vertikalt sylindrisk og forankret til havbunnen – 1300 meter under havoverflaten.

Undervannsteknologi, fagområde særlig utviklet i forbindelse med petroleumsutvinning på havbunnen.

Området omfatter elektronikk, hydraulikk, undervannsbåter, dykking og har betydning blant annet for arbeid på havbunnen og på understellet av plattformene. Moderne elektronikk og hydraulikk har stort sett erstattet dykkere og undervannsbåter med fjernstyrte undervannsfartøy (ROV), roboter og spesialutstyr.

Undervannsgeoteknikk er viktig for å undersøke fundamenteringsforholdene for plattformer som hviler på havbunnen (gravitasjonsplattformer, Condeep) og for å kartlegge eventuell fare for undervannsskred.

En form for undervannsteknologi som antas å få økende betydning, er utvinning av mineraler fra havbunnen. Det foregår allerede en betydelig utvinning av diamanter og gull fra sand som pumpes opp. På de store havdyp finnes store mengder manganknoller, som også inneholder verdifulle metaller som nikkel og kobber. Nye teknikker for å sanke disse sammen og bringe dem opp til overflaten er under utvikling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg