Undervannsteknologi, fagområde særlig utviklet i forbindelse med petroleumsutvinning på havbunnen. Omfatter elektronikk, hydraulikk, undervannsbåter, dykking og har betydning bl.a. for arbeid på havbunnen og på understellet av plattformene. Moderne elektronikk og hydraulikk har stort sett erstattet dykkere og undervannsbåter med fjernstyrte undervannsfartøy (ROV), roboter og spesialutstyr. Se også bl.a. undervannsinspeksjon, undervannsproduksjon.

Undervannsgeoteknikk er viktig for å undersøke fundamenteringsforholdene for plattformer som hviler på havbunnen (gravitasjonsplattformer, Condeep) og for å kartlegge eventuell fare for undervannsskred.

En form for undervannsteknologi som antas å få økende betydning, er utvinning av mineraler fra havbunnen. Det foregår allerede en betydelig utvinning av diamanter og gull fra sand som pumpes opp. På de store havdyp finnes store mengder manganknoller, som også inneholder verdifulle metaller som nikkel og kobber. Nye teknikker for å sanke disse sammen og bringe dem opp til overflaten er under utvikling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.