undervannsproduksjon

Undervannsproduksjon, undervannskomplettering, petroleumsproduksjon ved hjelp av brønner med ventiltreet (hovedstengeventilene) på havbunnen istedenfor på en produksjonsplattform. Undervannsproduksjon har fordeler på dypt vann, hvor det er dyrt å bygge faste plattformer, og er det eneste alternativ når vannet er for dypt for fast plattform. Ventiltreet kan plasseres inne i en trykktank fylt med luft eller nitrogen med atmosfærisk trykk. En dykkerklokke kan kobles til, og betjening overføres til ventiltanken for å inspisere eller reparere. Men det vanligste er at ventiltreet står ute i vannet. Utstyret er fjernstyrt fra overflaten via elektrisk eller hydraulisk forbindelse.

Faktaboks

Også kjent som
eng. subsea completion

Enkeltbrønner som bores vertikalt, kalles ofte satellittbrønner. Det kan også bores grupper av brønner fra en boreramme (eng. drilling template) på havbunnen. Borerammen kan ha utrustning for robotisert vedlikehold av brønnhodeutstyret, og er oftest beskyttet mot ankere og annet som kan falle ned på den.

Brønnservice, wirearbeider og overhaling er dyrt og vanskelig ved undervannsproduksjon. Det må ofte foretas fra en halvt nedsenket borerigg og medfører gjerne bruk av TFL-teknikk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg