Ubestemte pronomen er pronomen som ikke viser til noen eller noe bestemt. I bokmål finnes det ett ubestemt pronomen, nemlig man, som i setningen «Man får fri fra skolen hvis man er syk». Pronomenet kan bare stå som subjekt. I nynorsk er det ingen ubestemte pronomen.

Tidligere ble kvantorene en, ingen, alle, noen, mange og hver også regnet som ubestemte pronomen. Ettersom alle disse også kan fungere som determinativer, det vil si bestemme et substantiv, som i noen epler eller ingen barn, regner man dem nå som en undergruppe av determinativene. I bruk vil imidlertid en (bokmål) og ein (nynorsk) kunne fungere som ubestemte pronomen, og disse kan stå som både subjekt og objekt, som i setningene «En får fri fra skolen hvis en er syk. Læreren vil be en om å ta med seg melding.» og «Ein får fri frå skulen dersom ein er sjuk. Læraren vil be ein om å ta med seg melding.»

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Gry Veronica Alsos

Er ikke de fleste av disse ubestemte pronomenene flyttet over i en undergruppe av determinativene, nemlig kvantorene?

svarte Kristin Hagemann

Hei,
Jo, det har du rett i. Jeg skal oppdatere:) Takk!
Hilsen
Kristin

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg