Trigonometrisk punkt
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Trekantpunkt er et punkt som brukes innen landmåling, ved framstilling av kart og ved teknisk oppmålings- og utsettingsarbeider.

Faktaboks

Også kjent som

triangelpunkt, trigonometrisk punkt

Koordinatene til trekantpunktet er bestemt ved vinkelmåling eller avstandsmåling. Trekantpunkt er som regel varig merket med bolt, rør eller lignende, helst i fast underlag som fjell, stein eller betong. Også kirkespir, master, fabrikkpiper og lignende anvendes som trekantpunkt.

Før satellittbaserte metoder erstattet optiske instrumenter i landmåling og geodesi, fungerte trigonometriske punkt som tilsiktspunkt, og de måtte derfor være synlige på avstand. Punktene ble derfor merket med synlige signaler i form av større eller mindre tretårn sentrert over selve punktet. Det gjenstår et større oppryddingsarbeid med å fjerne gamle tårn fra naturen. En del signaler er vedtatt bevart som kulturminner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg