Transformasjon betyr omdanning eller omforming. I matematikk brukes ordet i to ulike betydninger.

Faktaboks

Uttale
transformasjˈon
Etymologi
av trans og -form
  1. Det å forandre formen på et uttrykk, for eksempel det å omforme en ligning til enklere form, kalles en transformasjon. Ordet brukes særlig i analytisk geometri. Her kan man for eksempel velge nye koordinatsystemer som forenkler studiet av kurvers og flaters egenskaper. Dette kalles koordinat-transformasjon.
  2. En avbildning eller korrespondanse mellom elementene i to mengder. For eksempel er en punkttransformasjon en korrespondanse mellom punktene i to geometriske objekter. Av særlig interesse er de egenskapene som ikke endres under en slik transformasjon, og disse brukes gjerne for å klassifisere transformasjoner. Man snakker om lineære transformasjoner, ortogonale transformasjoner, kontinuerlige transformasjoner og så videre. Et fikspunkt er et punkt som ligger stille (er invariant) ved en transformasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg