Det gamle skipsverftsområdet Aker Brygge transformert til moderne handel, kontor og boliger
Det gamle skipsverftsområdet Aker Brygge transformert til moderne handel, kontor og boliger
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Mathallen Oslo
Mathallen Oslo ligger i det gamle fabrikkområdet til Vulkan jernstøperi og mekaniske verksted.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Transformasjon er innenfor arkitektfaget det å gi et område eller et eksisterende bygg nytt liv, innhold og gjerne utseende gjennom en planlagt ombygging.

Faktaboks

Også kjent som

ombruk, gjenbruk, resirkulering

En transformasjon skjer som oftest når et område eller en bygning ikke lenger egner seg til sitt opprinnelig bruk, eller det ikke lenger er behov for den virksomhet som foregikk der. En fornuftig tilpassing til ny bruk skjer ofte gjennom å beholde de grunnleggende strukturer i det gamle, enten det gjelder bærekonstruksjoner, installasjoner eller infrastruktur.

Å arbeide med transformasjon utgjør i dag en stadig større andel av arkitekters oppdragsmengde. Dette skyldes mange ting, ikke minst fordi gjenbruk gjennom transformasjon er i tråd med nyere tids holdning til bærekraft, klimaregnskap og fornuftig ressursbruk. Men også ønsket om å bevare kulturhistoriske verdier og integrere disse i et levende bymiljø er viktig.

Typiske eksempler på transformasjon av større byområder eller bygninger er Aker brygge i Oslo (fra skipsverft til handel/kontor/bolig), Sentralen i Oslo sentrum (fra bank til kulturhus) og det gamle broverkstedet Vulkan i Oslo som har blitt en stor mathall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg