tomme - ost

Tomme, etterfulgt av et stedsnavn som Savoie eller en generisk beskrivelse, for eksempel montagne, er navn på en rekke oster, vesentlig fra Alpedalene i det sørøstre Frankrike. De kan lages både av saue-, geite- og kumelk, men sistnevnte er mest vanlig.

Faktaboks

Uttale
tåm
Etymologi

fransk

Opprinnelig var dette gårdsoster som ble ystet av skummet melk til eget forbruk, mens melkefettet ble kinnet til smør. I dag kan de være av både skummet melk, delvis skummet melk og helmelk og er som oftest halvfaste.

Navnet tomme, som også i enkelte tilfeller skrives tome er mest utbredt i Frankrike, men forekommer også i Sveits og Italia. I Sveits vil det typisk være små myke oster, mens i Italia vil de være mer lik de franske variantene og går under navnet toma.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg