Tomme, etterfulgt av et stedsnavn som Savoie eller en generisk beskrivelse, for eksempel montagne, er navn på en rekke oster, vesentlig fra Alpedalene i det sørøstre Frankrike. De kan lages både av saue-, geite- og kumelk, men sistnevnte er mest vanlig.

Faktaboks

Uttale
tåm

Opprinnelig var dette gårdsoster som ble ystet av skummet melk til eget forbruk, mens melkefettet ble kinnet til smør. I dag kan de være av både skummet melk, delvis skummet melk og helmelk og er som oftest halvfaste.

Navnet tomme, som også i enkelte tilfeller skrives tome er mest utbredt i Frankrike, men forekommer også i Sveits og Italia. I Sveits vil det typisk være små myke oster, mens i Italia vil de være mer lik de franske variantene og går under navnet toma.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg