«Tilbake til naturen» er et uttrykk som med urette tillegges Jean-Jacques Rousseau, trolig på grunn av en setning i romanen Émile (1762): «Alt er godt fra skaperens hender, alt forkvakles under menneskets hender».

Faktaboks

Også kjent som

attende til naturen

engelsk back to nature, return to nature

Voltaire, som i et satirisk brev til Rousseau skrev at det å lese hans verk ga ham lyst til å «krabbe på alle fire», har også bidratt til den misforståtte oppfatningen av at Rousseau foreslo en tilbakegang til naturen.

Ordet natur har flere betydninger hos Rousseau. Han fremhever ofte at mennesket bør leve mer i pakt med sine naturlige disposisjoner og anlegg, og i mindre grad la seg prege av konvensjonene i samfunnet. Han har imidlertid ikke brukt den kategoriske formen Tilbake til naturen!

Et uttrykk som egner seg bedre til å forstå Rousseaus tenkning, og som han selv har brukt, er «helbredelsen i det onde» («le remède dans le mal»). Et eksempel finner vi i hans forhold til litteratur. Han mente at lesningen var et onde, og at han ville ha vært et lykkeligere menneske hvis han aldri hadde åpnet en bok. Samtidig hevdet han at når han først hadde begynt å lese og skrive, slik at skaden allerede var gjort, var det beste han kunne gjøre å fortsette med å dyrke «det onde» («le mal»). I et brev til Voltaire omtaler han litteraturen som et sverd som er stukket inn i kroppen og som må få bli der fordi den sårede vil blø ihjel hvis det trekkes ut.

Rousseau betraktet også sivilisasjonens fremvekst som et nødvendig onde. Derfor blir det feil å si at han ville ha menneskene tilbake til naturen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg