Emile – eller om oppdragelse er en pedagogisk avhandling i romanform, skrevet i 1762 av Jean-Jacques Rousseau. Hovedtanken er at siden barnet av naturen er godt, må det i størst mulig grad få utvikle seg i frihet og lære gjennom iakttagelse og erfaring. Dette innebar blant annet at presteskapet ikke skulle være involvert i oppdragelsen på den måten det var i Frankrike på denne tiden.

Faktaboks

Uttale
emˈil u də ledykasiˈɔ
Forfatter
1660

Boken inneholder en svært original og omdiskutert trosbekjennelse som i Rousseaus samtid ble fordømt som fritenkeri, og som bidro til at boken endte med å bli brent på offentlig bokbål. Rousseau tok svært hardt på de voldsomme reaksjonene verket utløste. Det var på denne tiden han for alvor opplevde å bli forfulgt.

Verket har bidratt til at mange har mistolket Rousseaus filosofi i retning av å forherlige en retrett tilbake til naturen. Verket har hatt stor innflytelse på 1800- og 1900-tallets pedagogiske tenkning, samtidig som det har blitt kritisert for å ha kvinneundertrykkende sider, da det signaliserer at kvinnen er naturlig disponert for å konsentrere seg fullt ut om sine oppgaver som mor.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Rousseau, Jean-Jacques, Emile – eller om oppdragelse, oversatt av Kirsten Marianne Bessesen med etterord av Hans Kolstad, Vidarforlaget, Oslo, 2010.
  • Fjeldbu, Øyvind Gjems, «Rousseaus Emile», Salongen, 2010.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg