tidssignal

Tidssignal er et signal som benyttes for kontroll av ur. I dag brukes for eksempel GPS-satellitter til å sende slike signaler.

Typer tidssignaler

Tidligere kunne tidssignalet være akustisk (kanonskudd) eller optisk (en kule som slippes fra toppen av en stang ved et bestemt tidspunkt). Nå sendes tidssignal med en nøyaktighet på fra ett tusendels til ett titusendels sekund fra en rekke spesielle radiostasjoner i forbindelse med astronomiske observatorier. Det sendes ut tidssignaler som som automatisk synkroniserer radioklokker. Nøyaktige tidssignaler fra satellittene i navigasjonssystemet GPS kan nå mottas av enkle mottakere over hele Jorden. Datamaskiner bruker tidssignaler sendt over internett for å stille eller synkronisere sine klokker. Tidssignal med mindre nøyaktighet sendes dessuten over de fleste nasjonale kringkastingsstasjoner.

Systemer

Radiosignalene gis etter forskjellige systemer. Tidssignaler som sendes over radio, styres av atomur på bakken eller i GPS-satellittene. Universaltid (UT) er et nøyaktige mål for jordrotasjonen som har små uregelmessigheter. Derfor er det innført koordinert universaltid (UTC) som øker jevnt og avviker fra Internasjonal atomtid (TAI) med et helt antall sekunder. For at differansen mellom UT og UTC ikke skal overstige mer enn 0,8 sekunder, blir det om nødvendig i juni eller desember lagt til eller trukket fra et skuddsekund. For astronomiske observasjoner benyttes UT, mens UTC benyttes i klokker for sivilt bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg