Tidsreise, det å forflytte seg fremover eller bakover i tid.

Science-fiction

Begrepet tidsmaskin ble sannsynligvis innført av H. G. Wells i hans roman The Time Machine (1895), men slike maskiner hadde også blitt beskrevet i tidligere litteratur. Selve tidsreisemotivet er langt eldre og ble blant annet brukt i Johan Herman Wessels satiriske skuespill Anno 7603 (1781). En rekke science fiction-forfattere har brukt tidsreise-temaet, blant de mest kjente er Poul Anderson, Isaac Asimov og Ray Bradbury. Blant filmer som gjør bruk av tidsreiser kan nevnes filmatiseringen av The Time Machine (1960), dessuten Robert Zemeckis' Back to the Future-serie (norsk: Tilbake til fremtiden) og James Camerons Terminator 1 og 2. Mange science fiction-historier tar for seg paradokser som oppstår dersom man endrer hendelser i fortiden – det såkalte «bestefarparadokset» beskriver en person som reiser tilbake i tid og dreper sin egen bestefar (før denne rekker å få barn), og som således umulig kan bli født selv. Reiser fremover i tid skaper derimot ingen paradokser, og brukes vanligvis som virkemiddel for å sette beskrivelsen av et fremtidssamfunn i relasjon til nåtiden.

Tidsreiser og fysikk

I følge relativitetsteorien kan tiden endre seg ulikt for ulike observatører (for eksempel to mennesker). Dette kan skje ved hastigheter som nærmer seg lyshastigheten, eller når tyngdekreftene er sterke (se tidsdilatasjon). Ved å utnytte dette kan man bevege seg raskere eller langsommere framover i tid relativt til noen som befinner seg i ro på Jorden. Effekten er målt for atomur som har reist rundt Jorden i fly. I GPS-teknologi må man også ta hensyn til denne effekten. I begge tilfellene er effekten likevel svært liten og umerkelig for et menneske. Dersom vi hadde hatt teknologi til å dra på romreiser med mye større hastigheter og over mye større avstander enn i dag, ville effektene kunne bli betydelige.

Mange fysikere mener at det å reise tilbake i tid er umulig, og at det også bryter med termodynamikkens hovedsetninger. Likevel finnes det teoretiske modeller som tillater reiser tilbake i tid. Én mulighet er å bruke ormehull, som er en hypotetisk tunnel mellom to ulike steder i rommet. Andre forslag baserer seg på teorier om parallelle universer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Ove Sæth

"Reiser fremover i tid skaper derimot ingen paradokser"...Dette er en ganske overraskende påstand. Hvorfor gjelder for eksempel ikke bestefarparadokset hvis bestefaren reiser fremover i tid (før han har rukket å få barn), og blir drept av sitt eget barnebarn?

svarte Hans H. Skei

Denne artikkelen kan jeg ikke se at jeg noen gang har hatt med å gjøre, men kan ikke se at kommentaren har særlig mye for seg i noe fall.

svarte Ove Sæth

Du kan ikke se at kommentaren har særlig mye for seg? Du tenker det er helt greit å skrive i Store Norske Leksikon at reiser fremover i tid ikke kan skape paradokser?

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Ove. Artig tema å diskutere i et leksikon. Det er nok litt uheldig at det fremstår som bombesikkert at det ikke finnes paradokser forbundet med fremtidsreiser, selv om jeg i likhet med Skei ikke umiddelbart kan se at bestefarparadokset gjelder fremtidsscenarioer. Reiser man før man får barn vil man jo enten ikke ha fått barna og dermed ikke kunne møte dem, eller man må splittes slik at det blir to av deg, og da vil det jo ikke være noe paradoks. Men det kan jo godt være det finnes paradokser, og dette kan jo være en fin anledning til å se på artikkelen med nye øyne. La oss se om vår ekspert på Science fiction har noe å si om det litterære, og så kan en av fysikerne få et ord med i laget når det gjelder ormehull. God ettermiddag. Beste hilsen Kjell-Olav i redaksjonen

svarte Ove Sæth

Takk for tilbakemelding. Jeg har nok tatt feil, ser jeg. I min kommentar forutsatte jeg at tidsreisen også inkluderte retur til nåtiden. Da blir jo paradoksene omtrent de samme fordi retur til nåtiden blir en reise tilbake i tid. Men det er ingen grunn til å forutsette retur, og da er det nok heller ingen paradokser, nei.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg