tidsdilatasjon

Tidsdilatasjon er tidsforskyvning som oppstår i relativitetsteorien. Det eksisterer to slike tidsforskyvninger:

Faktaboks

Uttale
tidsdilatasjˈon
  1. Ifølge den spesielle relativitetsteorien går tiden langsommere på legemer som observeres å bevege seg, enn på legemer i ro. For eksempel har man målt at ustabile elementærpartikler har lengre levetid når de beveger seg raskt, enn når de er i ro.
  2. Ifølge den generelle relativitetsteorien går tiden langsommere langt nede i et gravitasjonsfelt enn høyt oppe. Dette ble første gang målt av Pound og Rebka i 1960.

I artikkelen om relativitetsteorien er det vist hvordan den hastighetsavhengige tidsforlengelsen fremkommer ved å betrakte en fotonklokke. Formelen for denne tidsforlengelsen er

\(\Delta t = \frac{\Delta t_0}{\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}}\)

der lengden av et tidsintervall \(\Delta t\) målt på en klokke som beveger seg med hastighet v, er \(\Delta t_0\) målt på en klokke i ro, og c er lyshastigheten i vakuum. Formelen viser at \(\Delta t > \Delta t_0\). Det betyr at en klokke som beveger seg, tikker saktere enn en klokke i ro. Jo raskere klokken beveger seg, desto saktere går den sett fra posisjonen til klokken som er i ro. Når klokkens hastighet nærmer seg lyshastigheten, går tidsintervallet mellom hvert tikk for klokken som beveger seg, mot uendelig målt på klokken i ro. Det betyr at i grensen der klokken beveger seg med lyshastigheten, vil tiden målt på klokken som beveger seg, stå stille sett fra posisjonen til klokken som er i ro.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg