Termosflaske er en isolerende flaske som holder på temperaturen til innholdet over lengre tid.

Faktaboks

Uttale
tˈermosflaske

Bakgrunn

På 1890-tallet undersøkte James Dewar luft som var kjølt ned til så lave temperaturer at den ble flytende. For at luften skulle holde på temperaturen og ikke fordampe, utviklet han dobbeltveggede glassbeholdere med lufttomt mellomrom og forsølvede vegger. Denne typen kar for å holde på væsker med temperaturer lavere enn omgivelsene kalles ofte dewarkar.

Virkemåte

Termosflaske som holder på temperaturen til en en væske.

Det samme prinsippet brukes også til å lage moderne termosflasker som har som mål å holde på temperaturen til væsken, enten den er lavere enn eller høyere enn i omgivelsene. Oppbygningsmåten er vist i figuren. La oss tenke oss at termosflasken inneholder væske med temperatur høyere enn omgivelsene. Speilblanke vegger dekket med et metallisk materiale, gjerne aluminium eller sølv, reflekter infrarød stråling og hindrer dermed tap av varme ut av termosflasken. I tillegg har termosflasken en dobbel vegg med tynn luft eller vakuum mellom. Siden luft har svært liten varmeledningsevne, vil dette luftlaget også hindre at varme går tapt. På grunn av det lave varmetapet, holder termosflasken på temperaturen i væsken. Dobbeltveggen består gjerne av et amorft materiale som glass eller et annet materiale med relativt lav varmeledningsevne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg