Termosøyle er en elektrisk innretning som består av seriekoblede termoelementer. En viktig anvendelse av termosøyle er i termoelektriske generatorer.

Faktaboks

I et termoelement produseres en elektrisk spenning som er avhengig av temperaturen, og ved å koble flere termoelementer i serie oppnår man å forsterke følsomheten for temperaturen. Ved bruk av termosøyler for temperaturmåling holdes annethvert kontaktpunkt på en referansetemperatur, for eksempel i isbad, mens de andre kontaktpunktene plasseres der temperaturen skal måles.

Termosøyler av termoelementer bestående av halvledere har en meget sterkere termoelektrisk effekt enn når det brukes metaller. Slike termosøyler blir derfor ofte brukt i termoelektriske generatorer, som kan benyttes på steder uten tilgang til det ordinære elektriske strømnettet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg