Måling av havoverflatetemperatur
Instrumentet Along Track Scanning Radiometer (ATSR) på ESA-satellitten ERS er ein termisk sensor som kan kartlegge overflatetemperaturen til havet, og dermed bidra til å lage datasett som strekkjer seg over lang tid.

Termisk fjernmåling er registreringen av utstrålt energi av elektromagnetisk stråling fra overflater og atmosfærelag på Jorden som følge av deres termiske karakteristikker, som temperatur. Termisk fjernmåling benyttes for eksempel ved meteorologiske observasjoner og analyser eller for deteksjon av skogbranner. For eksempel kan en kartlegge overflatetemperaturen til havet (se bilde). Termiske sensorer blir plassert i satellitter eller fly for å kunne dekke et stort område.

Til forskjell fra observasjoner i det nær-infrarøde området, der en med optiske instrumenter fanger opp reflektert energi fra et objekt som for eksempel er opplyst av solen, måler en i dette tilfellet egen-utstrålt energi. For normale temperaturer ved jordoverflaten tilsvarer dette stråling i termisk infrarød del av spekteret (bølgelengder mellom 3–14 mikrometer).

På grunn av den beskjedne energien som når opp til satellitter som beveger seg raskt over bakken, har man valgt å la romlig oppløsning for termiske sensorer være stor. Slike termiske bilder blir derfor grovkornede.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg