Tenpura (天ぷら, 天麩羅, てんぷら) er en japansk matrett bestående av frityrstekte grønnsaker og sjømat. Sjømaten og grønnsakene blir først dyppet i en tynn tempura-røre, for så å bli frityrstekt på relativt høy temperatur mellom 160 til 180 grader. Røren er laget av kaldt vann, egg, bakepulver, olje, stivelse og hvetemel. Røren må lages i små porsjoner og røres forsiktig med spisepinner slik at den ikke klumper seg. God tempura-røre skal være lett og luftig. Om man pisker røren for mye blir den tung, og får en deigete konsisens. Typiske ingredienser i tempura er kongereker, gresskar, shitake-sopp, paprika og fisk med hvitt fiskekjøtt. I Japan får man kjøpt tempura både i kiosker og billige kjede-restauranter, men også på gourmet-restauranter. Billig tempura har en tendens til å være mer fettete og og tung, i motsetning til tempura av god kvalitet som bevarer råvarenes tekstur og smak i en lett og luftig røre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.