Shii-take, en hattsopp som lenge har vært dyrket i Japan og Kina. Soppen brukes i matlaging, for eksempel i Miso suppe og til medisinsk bruk.

Dyrkingen foregår i store åpne lagerskur hvor store plastsekker med treflis, fortrinnsvis av løvtrær, inokuleres med mycel som er dyrket fram i lukkete anlegg for å unngå forurensinger av fremmede arter.

Plastsekkene er gjennomhullet slik at soppen får oksygen til nedbrytntingen (hvitråte) av tremassen som blir vannet etter behov. Fruktlegemene vokser så ut gjennom hullene i sekkene og høstes når de når en størrelse på omkring 10 cm. 

Selges fersk eller tørket.

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Agaricales
Familie Marasmiaceae
Slekt Lentinula
Art shii-take L. edodes

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.