shii-take

Shii-take, en hattsopp som lenge har vært dyrket i Japan og Kina. Soppen brukes i matlaging, for eksempel i Miso suppe og til medisinsk bruk.

Faktaboks

Også kjent som

Lentinula edodes

Dyrking

Dyrkingen foregår i store åpne lagerskur hvor store plastsekker med treflis, fortrinnsvis av løvtrær, inokuleres med mycel som er dyrket fram i lukkete anlegg for å unngå forurensinger av fremmede arter.

Plastsekkene er gjennomhullet slik at soppen får oksygen til nedbrytntingen (hvitråte) av tremassen som blir vannet etter behov. Fruktlegemene vokser så ut gjennom hullene i sekkene og høstes når de når en størrelse på omkring 10 cm.

Selges fersk eller tørket.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Agaricales
Familie Marasmiaceae
Slekt Lentinula
Art shii-take L. edodes

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg