Tendenslitteratur er litterære tekster som bevisst søker å formidle sosiale, politiske, moralske eller religiøse synspunkter og oppfatninger. Begrepet brukes ofte i negativ betydning ved at det blir hevdet at ikke-kunstneriske hensyn fortrenger de estetiske kravene.

Faktaboks

Uttale
tendˈenslitteratur

For at tendenslitteratur skal kunne aksepteres som høyverdig, stilles ofte kravet om at tendensen må være assimilert i verket, slik at ensidighet i tema, fremstilling og lignende ikke blir for påtrengende eller tydelig. Likevel kan man hevde at all litteratur, bevisst eller ubevisst, er tendenslitteratur for så vidt som fortolkning og kritikk finnes latent i verkene.

Problemorientert litteratur, for eksempel samfunnskritisk litteratur, særlig under naturalismen og realismen, er et klart eksempel på tendenslitteratur. Ellers hører også satire, utopi og didaktisk diktning til tendenslitteratur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg