telematikk

Artikkelstart

Telematikk er en fellesbetegnelse for håndtering av informasjon ved hjelp av telenettet, datamaskiner og programvare. Kombinerer fagområdene elektronikk, datateknikk og informatikk. Begrepet reflekterer den teknologiske utviklingen der telekommunikasjon og informasjonsbehandling i stadig større grad smelter sammen. Et eksempel på dette er Internett.

Faktaboks

Etymologi

fra fransk, samenstilling av ‘telekommunikasjon’ og ‘informatikk’

Ordet er en sammenstilling av «telekommunikasjon» og «informatikk» og stammer fra siste del av 1970-årene da databaserte tjenester levert via telenettet («online tjenester») kom i utbredelse.

Uttrykket ble først lansert i Frankrike, særlig i tilknytning til deres formidable satsning på et nasjonalt telefon- og datanett med flerfoldige millioner telefonapparater med innbygde dataskjermer. Tilknyttet dette nettet kom en rekke «online» formidling- og informasjonstjenester.

Definisjonen på telematikk er gitt av Den internasjonale teleunions rekommendasjon ITU-R.V.662-3.

Telematikk i dag omfatter begreper som Internett, mobilkommunikasjon, nettverk, digitale tjenester og informasjonssikkerhet. Ved NTNU var det et eget institutt for telematikk (ITEM) fra 1996–2017.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg