Taretrålaren Taresund
Taresund
Taretrålaren Taresund

Taretråling er en metode for å høste stortare, hvor man bruker spesialbygde taretrålere. Det høstes omtrent 130 000–180 000 tonn tare per år i Norge.

Faktaboks

Uttale

t'aretråling

Det høstes hovedsakelig to arter, stortare og grisetang. Stortare er råstoff for alginat, mens grisetang brukes til å produsere tangmel. Det høstes omtrent 10 ganger mer stortare enn grisetang. Det finnes omtrent 50 millioner tonn stortare langs norskekysten

I tareskogen kan det bo mange organismer. Det er telt opptil 300 forskjellige arter som bor på eller rundt taren, og mer enn 100 000 individer totalt kan være tilknyttet én enkelt storetare.

Påvirkning

Selv om taretråling er høsting av en fornybar ressurs, kan den ha betydelig påvirkning på plante- og dyrelivet i og ved tareskogen. Det tar ca. 3–5 år fra tarehøstingen er gjort til den opprinnelige tarebiomassen er restituert, men det kan ta 6–7 år til hele tareskogen med den opprinnelige floraen og faunaen er re-etablert.

Taretråling er regulert, og det tillates at tarefelt kun kan høstes hvert femte år.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg