Fra det nordvestlige Sveits, nærmere bestemt i distriktene Franches Montagnes, Moutier, Porrentruy og Courtelary i sveitsisk Jura. Tête de moine er en halvfast sylinderformet ost på 700 til 900 gram, tilvirket av rå kumelk.

Det var munkene på Bellelay-klosteret i Jura som startet å yste denne osten for ca 800 år siden og brukte den som betalingsmiddel.  

Tête de moine er en rødkittost som må modnes ferdig i opprinnelsesområdet. Osten tilvirkes i to varianter; Classic som må modnes på granplank i minimum to og en halv måneder, samt Reserve som tilsvarende må modnes minimum fire måneder.

I 2001 fikk tête de moine den geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOP.

Osten må ha minimum 51 prosent fett i tørrstoffet og tørrstoffet utgjør 65 prosent av ostens totale vekt.

Osten skal helst ikke skjæres, men skaves med et spesielt redskap som heter Girolle og gir tynne rosetter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.