tête de moine

Tête de moine er en ost fra det nordvestlige Sveits. Den er en halvfast, sylinderformet ost på 700 til 900 gram, tilvirket av rå kumelk.

Faktaboks

Etymologi

fransk 'munkehode'

Osten lages i distriktene Franches Montagnes, Moutier, Porrentruy og Courtelary i sveitsisk Jura. Det var munkene på Bellelay-klosteret i Jura som startet å yste denne osten for ca 800 år siden. De brukte den som betalingsmiddel.

Tête de moine er en rødkittost som må modnes ferdig i opprinnelsesområdet. Osten tilvirkes i to varianter; Classic som må modnes på granplank i minimum to og en halv måneder, og Reserve, som må modnes på tilsvarende måte i minimum fire måneder.

Osten må ha minimum 51 prosent fett i tørrstoffet, og tørrstoffet utgjør 65 prosent av ostens totale vekt.

Osten skal helst ikke skjæres, men skaves med et spesielt redskap som heter Girolle og gir tynne rosetter.

I 2001 fikk tête de moine den geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOP.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg