Typisk oppsett fra siste halvdel av 1980-tallet med datamaskin (Atari ST) med integrert MIDI-sequencer og ekstern MIDI-kontroller (TerraTec/Profimedia Midi Smart TMS3)

MIDI står for «Musical Instrument Digital Interface» og er en industristandard og protokoll for å sammenkoble elektroniske instrumenter og lydeffekter, datamaskiner, trommemaskiner, sequencere og lignende enheter.

En sammenkobling med MIDI gjør det mulig å overføre informasjon mellom ulike enheter om hvilke noter som skal spilles, når de skal starte og stoppe, hvor sterkt de skal settes an, om notene skal «bøyes» opp eller ned, samt om endringer i ulike kontrollparametere som kan påvirke lyden.

Bruksområder

Ved hjelp av MIDI kan man for eksempel spille på flere synthesizere samtidig, selv om man fysisk kun spiller på én enkelt synthesizer. Et annet typisk bruksområde er å la en sequencer eller en datamaskin med MIDI-kompatibel programvare styre synthesizere, trommemaskiner eller andre elektroniske instrumenter. MIDI ligger også til grunn for programvare som kan holde orden på et notebilde, og spille av dette på ulike instrumenter som er tilkoblet. Dermed kan man komponere med noter på skjerm og høre resultatet umiddelbart. Programvarebaserte sequencer-moduler, som regel integrert i dataprogram kalt digitale audio-arbeidsstasjoner (DAW), bygger gjerne på MIDI-protokollen. I disse programmene vil brukeren typisk spille på virtuelle instrumenter ved å koble seg til med et MIDI-kompatibelt instrument eller kontroller. MIDI-dataene fra brukeren kan lagres og eventuelt manipuleres og redigeres på ulike måter i programmet.

Etterhvert som standarden har blitt adoptert også utenfor musikken, kan også annet teknisk utstyr styres, som for eksempel lyskastere. MIDI er er fremdeles den viktigste standarden blant digitale musikkinstrumenter, selv om det har kommet kraftigere og mer fleksible kommunikasjonsstandarder som for eksempel Open Sound Control (OSC).

Opprinnelig ble MIDI-tikoblingen gjort ved hjelp av en 5-polet DIN-kontakt, men etter hvert har det blitt mulig å overføre MIDI også ved hjelp av USB, Firewire og trådløst nett (Wi-Fi).

Historikk

MIDI ble etablert i 1982/1983 ut fra et behov om å kunne la elektroniske instrumenter, trommemaskiner og sequencere kommunisere med hverandre. Det var også problemer med å få til dette med utstyr fra ulike produsenter og med tidlige analoge synthesizerene som brukte styrespenning som kommunikasjon. Gjennom et samarbeid mellom de største synthesizerprodusentene, med Sequential Circuits og Roland i spissen, ble standarden og den tilhørende teknologien utviklet, slik at man på NAMM-messen i Los Angeles i januar 1983 kunne gjennomføre en vellykket sammenkobling av en Sequential Prophet-600 og en Roland JP6.

Litteratur

  • «Part IV Musical Instrument Digital Interface (MIDI)». 2018. I Mazzola et al. (red.), Basic Music Technology. An Introduction, Cham: Springer, s. 109 – 127.
  • Roads, Curtis, J. Strawn, C. Abbott, J. Gordon, and P. Greenspan. 1996. The computer music tutorial. Cambridge, Mass. & London, UK: MIT Press, 969 – 1016.
  • The MIDI Association. «MIDI History:Chapter 6-MIDI Is Born 1980-1983».

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg