Stilton cheese
Stiltonoster i en ostebutikk i London.
Stilton cheese
Lisens: CC BY 2.0

Stilton er en engelsk blåmuggost som har navn etter byen Stilton i Cambridgeshire. Metoden for tillaging minner om den for cheddar, med den viktige forskjell at forholdene er lagt til rette for innvendig modning med muggsopp av slekten Penicillium roqueforti.

Faktaboks

Uttale
stˈiltən-

Osten har en gulbrun farge og fuktig overflate. Den formes som en høy sylinder med diameter på 15 cm, veier 8 kilo og modnes minimum 9 uker i kalde, fuktige kjellere. Fettinnhold i tørrstoffet må minst være 48 prosent. Det går med 78 liter pasteurisert melk til å lage en ost.

Stilton kommer i følgende kvaliteter:

  • Blue Stilton (modnet 9–12 uker)
  • Mature Blue Stilton (modnet 10–15 uker)
  • Vintage Blue Stilton (modnet mer enn 15 uker)

Det finnes også en hvit stilton som er mindre kjent.

Stilton kan kun tilvirkes i grevskapene Derbyshire, Nottinghamshire og Leicestershire. Det er i dag seks ysterier som er sertifisert til å yste blå stilton. Disse er:

  • Colston Bassett Dairy
  • Cropwell Bishop
  • Hartington Creamery
  • Long Clawson Dairy
  • Tuxford & Tebbutt Creamery
  • Websters

Alle disse ysteriene kan også tilvirke hvit stilton, mens et syvende meieri; Shirevale, bare kan tilvirke hvit stilton. Dersom det skulle være for lite melk i primærområdene, kan melk også hentes fra følgende områder: Cambridgeshire, Northamptonshire, Warwickshire, Staffordshire, Greater Manchester, Cheshire, Yorkshire og Lincolnshire.

Stilton, både blå og hvit, har siden 1996 hatt EUs geografiske opprinnelsesbeskyttelse PDO.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg