Støydempende glass er en fellesbetegnelse på spesialglass og glasskombinasjoner som demper støy.

Glassets reduksjon av støy indikeres gjennom forskjellen mellom innkommende og utstrålende lydeffekt. Et vindus støydemping påvirkes av resonansfenomener i glasskonstruksjonen. De to viktigste resonansfenomener er dobbeltveggresonans og grensefrekvens.

Lavfrekvent støy

Dersom høye lydnivåer av lavfrekvent bråk skal dempes, er det viktig å flytte resonansfrekvensen ned mot lave frekvenser ved å velge tykkere glass og større avstand mellom glassrutene. En asymmetrisk oppbygning kan også velges. Da brukes ulike glasstykkelser og ulik avstand mellom glassrutene i et treglassvindu.

Høyfrekvent støy

Dersom høye lydnivåer av høyfrekvent bråk (over 1000 Hz) skal dempes, er det viktig å flytte grensefrekvensen oppover ved å velge tynne glass i flere lag (eventuelt ett lag som er laminert) og fylle hulrommet med tung gass. Glassproduktet skal være prøvet i henhold til ISO 140-3 eller 140-4. Testrutens format er 1,2 x 1,2 m. Se generelt NS 3420.

Krav til støyskjerming

Støyskjerming og støynormer kan fastsettes (begrenses) av en kommunes helseråd, i form av vedtekter for øvre grenser for lydnivå (støy) i boligområder, målt i desibel (dB). I reguleringsbestemmelsene kan det tas inn krav til støyskjerming, dersom man regner med at disse grensene vil bli overskredet. Støynormer er dessuten fastsatt i byggeforskriftene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg