Støydemping er reduksjon av det totale og uønskede lydnivå på arbeidsplasser, i boliger og i rekreasjonsområder. Støydemping kan utføres på selve støykilden og som innkapsling, skjerming eller absorpsjon av lydenergi mellom kilde og mottaker.

Støydemping av kilden

Støydemping av kilden er konstruktive endringer av motorer, maskiner, kjøretøy og lignende slik at de produserer mindre støy.

Innkapsling

Innkapsling er helt eller delvis å bygge en kappe eller kasse rundt lydkilden. Lavere lydnivå utenfor kassen oppnås ved at innkapslingen bygges opp av et lydabsorberende materiale inn mot kilden og en lydisolerende konstruksjon utenfor.

Skjerming

Skjerming av den frie lydutbredelsen mellom kilde og mottaker vil senke lydnivået på mottagerplass. Skjermer brukes langs veier, jernbane og flyplasser og i for eksempel kontorlandskap og industrilokaler. For utendørs støydemping, se støyskjerm. Skjermens høyde og lengde er viktig for å oppnå effektiv demping.

Aktiv støydemping

Et uønsket signal kan dempes eller fjernes helt ved å tilføre systemet et nytt signal som er identisk med det uønskede, men i motsatt fase. Prinsippet er enklest å realisere ved lave frekvenser. Et aktivt støydempingssystem består altså av en mikrofon som fanger opp det uønskede signalet, nødvendig elektronikk som analyserer dette signalet og genererer et tilsvarende signal, men med motsatt fase. Dette signalet sendes så til en høyttaler slik at de to signalene blandes akustisk.

System med aktiv støydemping benyttes for eksempel i hodetelefoner til bruk i områder med høy bakgrunnsstøy. Andre anvendelser er i ventilasjonskanaler for å fjerne mekanisk støy fra viftene, eller for å fjerne lavfrekvent lyd fra transformatorer.

Absorpsjon

Absorpsjon av lydenergi kan oppnås ved å kle vegg- og takflatene i et rom med lydabsorberende materialer, slik at det generelle støynivået blir senket bortsett fra i områdene nærmest kilden. Se også lydisolering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg