støt - fysikk

Støt er i fysikk det samme som en kollisjon mellom to legemer. Siden farten endres i et støt, blir legemets bevegelsesmengde (massefart) også endret. Men for alle støt gjelder loven om at summen av legemenes bevegelsesmengde, som er produktet av legemets masse m og dets fart v, altså m·v, er den samme etter støtet som før støtet.

Under støtet virker de to legemene på hverandre med motsatt like krefter ifølge Newtons 3. lov. Kraften multiplisert med den tiden støtet varer, kalles kraftstøt eller impuls. De kolliderende legemene virker på hverandre med motsatt like store kraftstøt. Det forårsaker at hvert av legemenes får like stor og motsatt rettet endring av bevegelsesmengde ved et støt mellom to legemer.

Typer

Et idealisert støt hvor summen av legemenes bevegelsesenergi er bevart, kalles et elastisk støt. Alle virkelige støt er uelastiske. Da går mer eller mindre av legemenes bevegelsesenergi over til varig deformasjon, lyd og varmeenergi. Hvis legemene etter støtet blir hengende sammen og dermed får samme fart, har de fullført et fullkomment uelastisk støt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg