I fysikk det samme som en kollisjon mellom to legemer, den prosessen som fører til en plutselig forandring av farten for begge legemene. Siden farten endres i et støt, blir legemets bevegelsesmengde også endret. Men for alle støt gjelder loven om at summen av legemenes bevegelsesmengde (massefart), som er produktet av legemets masse m og dets fart v, altså m·v, er den samme etter støtet som før støtet. Dette er en av de fire bevaringslovene i fysikken.

Under støtet virker de to legemene på hverandre med motsatt like krefter. Kraften multiplisert med den tiden støtet varer, kalles kraftstøt eller impuls. Det er et kraftstøt som er årsak til et legemes endring av bevegelsesmengden.

Når stålkuler eller marmorkuler støter sammen, blir summen av kulenes bevegelsesenergi praktisk talt den samme etter støtet som før. Et idealisert støt hvor summen av bevegelsesenergien blir bevart, kalles et elastisk støt. Alle virkelige støt er uelastiske. Da går mer eller mindre av legemenes bevegelsesenergi over til varig deformasjon, lyd og varmeenergi. Hvis legemene etter støtet blir hengende sammen og dermed får samme fart, har de fullført et fullkomment uelastisk støt. Da er endringen av bevegelsesenergien til legemene størst.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.