spilleautomat

Spilleautomat er en mekanisk eller elektronisk maskin hvor man slipper på penger og aktiverer mekanismen i håp om å vinne penger. Noen automater bruker spillemerker (sjetonger) i stedet for penger, og disse kan eventuelt veksles inn i penger.

Den tradisjonelle spilleautomaten enarmet banditt ble oppfunnet i USA i 1880-årene. Spill på automater er basert på tilfeldigheter, og det er ikke mulig å påvirke utfallet av spillet. Automatene er også programmert til å gå med overskudd.

Norge

Norge har et stort antall spilleautomater på offentlige steder, og inntektene fra disse finansierer mange frivillige organisasjoner. Spilling på automater har imidlertid vist seg å være meget vanedannende for en del personer og føre til store økonomiske problemer (se spillegalskap). Stortinget bestemte i 2003 at antall spilleautomater skulle halveres, at de skulle fjernes fra butikker og kjøpesentre, og at Norsk Tipping skulle få monopol på automatdrift i Norge. Beslutningen ble imidlertid klaget inn for EFTAs kontrollorgan ESA av de private spilleautomataktørene, og ESA konkluderte med at det er i strid med EØS-avtalen å tilby Norsk Tipping monopol på automatdrift.

Andre typer automater

Spilleautomater kan også benyttes til rene ferdighetsspill uten gevinst, for eksempel flipperspill. Spillkonsoller til dataspill kan også sies å være en form for spilleautomater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg