Spilleautomat er en mekanisk eller elektronisk maskin hvor man slipper på penger og aktiverer mekanismen i håp om å vinne penger. Noen automater bruker spillemerker (sjetonger) i stedet for penger, og disse kan eventuelt veksles inn i penger.

Den tradisjonelle spilleautomaten enarmet banditt ble oppfunnet i USA i 1880-årene. Spill på automater er basert på tilfeldigheter, og det er ikke mulig å påvirke utfallet av spillet. Automatene er også programmert til å gå med overskudd.

Norge

Norge har et stort antall spilleautomater på offentlige steder, og inntektene fra disse finansierer mange frivillige organisasjoner. Spilling på automater har imidlertid vist seg å være meget vanedannende for en del personer og føre til store økonomiske problemer (se spillegalskap). Stortinget bestemte i 2003 at antall spilleautomater skulle halveres, at de skulle fjernes fra butikker og kjøpesentre, og at Norsk Tipping skulle få monopol på automatdrift i Norge. Beslutningen ble imidlertid klaget inn for EFTAs kontrollorgan ESA av de private spilleautomataktørene, og ESA konkluderte med at det er i strid med EØS-avtalen å tilby Norsk Tipping monopol på automatdrift.

Andre typer automater

Spilleautomater kan også benyttes til rene ferdighetsspill uten gevinst, for eksempel flipperspill. Spillkonsoller til dataspill kan også sies å være en form for spilleautomater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg