Enarmet banditt, spilleautomat hvor man slipper på mynter eller spillemerker og setter tre til fem hjul i uavhengig rotasjon ved å trekke i et håndtak på siden (eller trykke på en knapp). Hjulene har ulike symboler rundt omkretsen (frukter, stjerner, tall etc.), og automaten utbetaler gevinst når visse symbolkombinasjoner blir stående på linje etter at hjulene har stanset. Høyeste gevinst er gjerne maskinens totale myntinnhold (jackpot).

De første mekaniske spilleautomatene ble oppfunnet i USA mot slutten av 1880-årene, de første maskiner med roterende hjul kom rundt 1900. De ble raskt utbredt, og etter en periode med lovforbud er enarmede banditter i 1990-årene den dominerende spilleformen i amerikanske spillekasinoer, og også vanlige ellers over store deler av verden. I moderne automater styres hjul og gevinstutbetaling elektronisk.

Navnet er direkte oversatt fra engelsk og oppstod i 1930-årene på grunn av det ene håndtaket, og automateiernes tilbøyelighet til å justere utbetalingsprosenten til sin fordel. Den offisielle betegnelsen er slot machine (av slot, spalten man putter spillemyntene inn gjennom).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.