slot machine
Enarmede banditter har fått navnet på grunn av den frittstående spaken, eller «armen», som spilleren drar i etter å ha lagt på en mynt.
slot machine
Av /Shutterstock.

Enarmet banditt er en spilleautomat hvor man slipper på mynter eller spillemerker og setter tre til fem hjul i rotasjon ved å trekke i et håndtak på siden (eller trykke på en knapp). Hjulene har ulike symboler rundt omkretsen, og automaten utbetaler gevinst når visse kombinasjoner blir stående på linje etter at hjulene har stanset. Den høyeste gevinsten er gjerne maskinens totale myntinnhold (jackpot). Moderne automater er stort sett elektroniske.

Faktaboks

Uttale
enarmet bandˈitt
Også kjent som

engelsk slot machine, fruit machine

De første mekaniske spilleautomatene ble oppfunnet i USA mot slutten av 1880-årene, og de første maskinene med roterende hjul kom rundt 1900. De ble raskt utbredt, og etter en periode med lovforbud ble enarmede banditter den dominerende spilleformen i amerikanske spillekasinoer. De er også vanlige ellers over store deler av verden.

Navnet er direkte oversatt fra engelsk og oppstod i 1930-årene på grunn av det ene håndtaket, og dessuten eiernes tilbøyelighet til å justere utbetalingsprosenten til sin fordel. Den offisielle engelske betegnelsen er slot machine (av slot, spalten man putter spillemyntene inn gjennom).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg