Spenningskvalitet er egenskaper ved spenningen i strømnettet som er av betydning for at den skal kunne benyttes trygt. Konsekvenser av for dårlig spenningskvalitet kan være havari på elektrisk utstyr, forkortet levetid på utstyr og blinking og flimring i lyset.

Følgende krav skal være oppfylt:

  • Langsomme variasjoner i spenningens effektivverdi skal være innenfor et intervall på ±10 prosent av nominell spenning, målt som gjennomsnitt over ett minutt. Med en nominell spenning på 230 V er kravet at spenningen skal ligge innen intervallet 207 – 253 V.
  • Den nominell nettfrekvensen på 50 Hz skal ikke variere mer enn 0,1 Hz hver vei.
  • Vekselspenningens forløp skal følge en ren sinuskurve samt ha riktig amplitude.

Kortslutningsytelsen viktig

I dag har mange elektriske apparater stort effektforbruk, noe som stiller store krav til hvor sterkt nettet er; det vi kaller kortslutningsytelsen. Et sterkt (godt dimensjonert) nett vil ha stor kortslutningsytelse, og lav impedans (elektrisk motstand), som gjør at en får bare en liten endring i spenningen når produksjonsinnfasing eller forbruksuttak endres. Et svakt nett vil derimot ha liten kortslutningsytelse og høy impedans, slik at spenningen blir mer påvirket av endringer i forbruk og produksjon. Kortvarige spenningssprang, opp til 0,5 prosent av nominell spenning per sekund, forekommer hyppigere i svake enn i sterke nett. Kortvarige overspenninger kan også forekomme og kan for eksempel skyldes at en stor last blir koblet fra nettet.

Det er kapasiteten i transformatorer og dimensjoneringen av overføringsnettet som bestemmer hvilken kortslutningseffekt det er på ethvert punkt i nettet. Det å forsterke strømnettet er kostbart, men kan være en nødvendighet for å holde tritt med endringen i kundenes forbruksvaner. Eksempler på utfordringer som krever tilstrekkelig kortslutningsytelse er oppstart av motorer, induksjonskomfyrer, gjennomstrømnings-vannvarmere og lading av elbiler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg