Sluttinnlegg er i jusen innlegg som partene i en sivil sak normalt skal sende inn til retten innen avslutningen av saksforberedelsen, det vil si innen to uker før hovedforhandlingen begynner. Sluttinnlegget skal kort angi den påstand, de påstandsgrunnlag og de rettsregler som påberopes, og de bevis parten vil føre. Hensikten med innlegget er at retten og motparten får et klart bilde av hva parten bygger saken på og at partene har et godt grunnlag for å forberede seg til hovedforhandlingen. Hovedforhandlingen kan da konsentreres om omstridte faktiske og rettslige forhold.

Fristen for sluttinnlegget sammenfaller med fristen for å endre krav, påstander, påstandsgrunnlag og bevis, jf. tvisteloven § 9-16. Etter at fristen er gått ut, kan en part bare gjøre endringer som er foranlediget av motpartens sluttinnlegg, der motparten ikke protesterer eller der retten samtykker til endringen. Retten kan fastsette en annen frist for sluttinnlegget. I omfattende og kompliserte saker kan retten sette fristen til et tidligere tidspunkt. Dersom hovedforhandlingen skal holdes i løpet av kort tid kan retten sette fristen tett opp mot hovedforhandlingen.

Sluttinnlegg var en nyskapning med tvisteloven av 17. juni 2005, jf. lovens § 9-10. Reglene om sluttinnlegg gjelder også anke over dommer. I saker som behandles etter reglene om småkravprosess, samt i straffeprosessen, inngis ikke sluttinnlegg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg