skorsteinsseiler

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Skorsteinsseiler er en fugleart i seilerfamilien. Den er en liten seiler med tykk kropp, brede vinger og kort stjert. Fjærdrakten er ensfarget gråbrun.

Faktaboks

også kjent som:
Chaetura pelagica

Utbredelse

Arten hekker i Nord-Amerika og overvintrer i Sør-Amerika. Den er en meget sjelden høstgjest i Europa, og er påvist bare én gang i Norge (Sogn og Fjordane 2000).

Utseende

Med en lengde på 12–14 cm er skorsteinsseileren ca. 5 cm kortere enn vår tårnseiler. Den er mørk gråbrun, og selv om fargene varierer litt er dette den seileren med minst kontrast i fjærdrakten. Inntrykket er en seiler med tykk kropp og karakteristisk brede vinger, og stjerten er tverr bak med fine stjertpigger som kun er synlig på nært hold.

Atferd

Skorsteinsseilere danner vanligvis det nederste sjiktet i flokker med flere seilerarter. Den kan søke sin næring på blader og mellom grenene øverst i trærne hvor den kan fange en del edderkopper. Ellers fanger den maten høyt oppe i lufta som andre seilere, gjerne i områder med menneskelig bosetting, men også langs elver og skogkanter, og da er det hovedsakelig insekter om er på menyen. Den har fått navnet sitt for at den forholdsvis vanlig hekker i skorsteiner. Det er vanlig at flere enn to voksne samarbeider om å mate ungene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg