Skolevalg er et valg uten offisiell betydning som holdes i videregående skole, foran stortingsvalg og lokale kommunestyre- og fylkestingsvalg.

Alle elever i videregående opplæring kan stemme ved skolevalg. Valgresultatet er uten formell betydning, men sier noe om hvilke partier og saker ungdom er opptatt av. Skolevalgresultatet offentliggjøres i forkant av stortings- eller lokalvalg. Resultatet kan derfor være en pekepinn på utfallet av det offisielle valget. Skolevalg har til hensikt å skape politisk interesse blant ungdommer og gi dem innsikt i en demokratiske prosesser.

I forkant av skolevalget arrangeres det som regel debatter og valgtorg ved skolene, slik at ungdom kan bli kjent med de ulike politiske partiene og aktuelle saker. Det er gjerne representerer fra partienes ungdomsorganisasjoner som stiller til skoledebatt og valgtorg.

Utdanningsdirektoratet koordinerer gjennomføringen av skolevalg i samarbeid med Sikt. Det første skolevalget ble holdt i 1989.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg