Skillbragd

Skillbragd. Teppe fra Levanger, Nord-Trøndelag.

Av /KF-arkiv ※.

Skillbragd er en vevteknikk med toskaft bunn og mønsterinnslag som går fra jarekant til jarekant. Mønstertrådene blir liggende som flotteringer, altså over mer enn en tråd i renningen, delvis på rettsiden og delvis på vrangen.

Enkle, geometriske mønsterformer er vanlige og motivene har ofte en gjennomgående stripeeffekt. Motivene kan settes sammen til rike komposisjoner og det finnes bevart mange bevis på norsk vevkunst av høy kvalitet.

Teknikken har vært kjent over hele Norge og har blitt brukt i sengetepper, kistetepper, skinnfellplagg, dåpstepper og sjal. Særlig i Trøndelag har skillbragd vært utbredt og man antar at det fra starten av ble vevd med et såkalt kjeppskille istedenfor å tre renningen gjennom hovler. Ved denne teknikken ble selve oppsettet av veven enklere men veveprosessen tok lenger tid.

De tradisjonelle teppene har bunn av lin, senere av bomull, med mønster i ullgarn. Denne kombinasjonen gir den tradisjonelle effekten hvor den lyse renningen er synlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg