sinfonietta - orkester

En sinfonietta er et mindre orkester som i stor grad er orientert mot samtidsmusikk og som kan ha en uvanlig sammensetning av instrumenter. Bildet viser Oslo Sinfonietta og Cikada ensemble under Christian Eggens ledelse i forbindelse med innspillingen av Maja S.K. Ratkjes album And Sing... i Den Norske Opera i 2015. Se også sitteplanen i illustrasjonen under.

Lisens: Gjengitt med tillatelse
Musikernes sitteplan for innspillingen i bilidet over. Det er imidlertid typisk for sinfonietta-formatet at besetning og sitteplan varieres ut fra det spesifikke stykkets behov.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Sinfonietta er et mindre orkester. Det er et ensemble som i større grad er orientert mot ny musikk og som kan ha en uvanlig sammensetning av instrumenter i forhold til et tradisjonelt kammerorkester.

Ordet sinfonietta er konstruert av det italienske sinfonia og betyr «liten symfoni» eller «lett symfoni». Det betegnet først en type komposisjon, se sinfonietta — komposisjon.

Historikk

Mens betegnelsen kammerorkester kan assosieres med den økende interessen for tidligmusikk i det 20. århundre, assosieres betegnelsen sinfonietta med etableringen av ensembler for samtidsmusikk fra 1960-årene og fremover.

Et av de eldste ensemblene som benytter betegnelsen er London Sinfonietta, som ble etablert av David Atherton og Nicholas Snowman i 1968 med det formål å bestille og fremføre nye verker.

Sinfoniettaer er som oftest ikke permanente ensembler med heltidsansatte medlemmer, men er ofte etablert med musikere som allerede er fast ansatt i et eller flere symfoniorkestre. Oslo Sinfonietta, etablert av komponisten Asbjørn Schaatun i 1986, henter eksempelvis musikere fra Oslo-Filharmonien, orkesteret ved Den Norske Opera & Ballett og Kringkastingsorkesteret.

Norske sinfoniettaer

tittel stiftet
Oslo Sinfonietta 1986
BIT20 Ensemble 1989
Trondheim Sinfonietta 1998
Arktisk Filharmonis sinfonietta 2009

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg