sinfonietta (orkester)

En sinfonietta er et mindre orkester som i stor grad er orientert mot samtidsmusikk og som kan ha en uvanlig sammensetning av instrumenter. Bildet viser Oslo Sinfonietta og Cikada ensemble under Christian Eggens ledelse i forbindelse med innspillingen av Maja S.K. Ratkjes album And Sing... i Den Norske Opera i 2015. Se også sitteplanen i illustrasjonen under.

Musikernes sitteplan for innspillingen i bilidet over. Det er imidlertid typisk for sinfonietta-formatet at besetning og sitteplan varieres ut fra det spesifikke stykkets behov.

Artikkelstart

Sinfonietta er et mindre orkester. Det er et ensemble som gjerne er orientert mot ny musikk og som kan ha en uvanlig sammensetning av instrumenter i forhold til et tradisjonelt kammerorkester.

Ordet sinfonietta er konstruert av det italienske sinfonia og betyr «liten symfoni» eller «lett symfoni». Det betegnet først en type komposisjon, se sinfonietta — komposisjon.

Historikk

Mens betegnelsen kammerorkester kan assosieres med den økende interessen for tidligmusikk i det 20. århundre, assosieres betegnelsen sinfonietta med etableringen av ensembler for samtidsmusikk fra 1960-årene og fremover.

Et av de eldste ensemblene som benytter betegnelsen er London Sinfonietta, som ble etablert av David Atherton og Nicholas Snowman i 1968 med det formål å bestille og fremføre nye verker.

Sinfoniettaer er som oftest ikke permanente ensembler med heltidsansatte medlemmer, men er ofte etablert med musikere som allerede er fast ansatt i et eller flere symfoniorkestre. Oslo Sinfonietta, etablert av komponisten Asbjørn Schaathun i 1986, henter eksempelvis musikere fra Oslo-Filharmonien, orkesteret ved Den Norske Opera & Ballett og Kringkastingsorkesteret.

Norske sinfoniettaer

tittel stiftet
Oslo Sinfonietta 1986
BIT20 Ensemble 1989
Trondheim Sinfonietta 1998
Arktisk Filharmonis sinfonietta 2009

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg