signalering

Artikkelstart

Signalering betyr opptak av en formalisert «beskrivelse» og nøyaktig individangivelse av en person. Straffeprosessloven har i § 160 regler om dette. I tillegg har utlendingsloven regler om signalering av utlendinger samt bruk og behandlingen av disse opplysningene. Etter utlendingsloven § 100 kan det tas fotografi og fingeravtrykk av en utlending dersom han blant annet ikke kan oppgi sin identitet eller det er skjellig grunn til mistanke om at han oppgir uriktig identitet. Disse opplysningen skal registreres elektronisk. Om nødvendig kan det besluttes at fingeravtrykk og fotografi skal tas med tvang.

Utlendingsloven §§ 100a og 100b har regler om innhenting og lagring av såkalt biometrisk informasjon for utstedelse og kontroll av standardiserte oppholdskort. Biometrisk informasjon er i den forbindelse definert som ansiktsfoto og fingeravtrykk.

Av Schengen-samarbeidet følger at det er opprettet et system for utveksling av visumopplysninger (VIS) der fotografi, fingeravtrykk samt opplysninger om søknader og vedtak skal utveksles. Hver medlemsstat skal etablere en nasjonal enhet for innhenting og behandling av slike opplysninger. Den norske enheten (NORVIS) administreres av Utlendingsdirektoratet, se utlendingsloven §§ 102 – 102 f.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg