Seniorlån er lån med pant i bolig som gis til personer over 60 år for å gjøre det mulig å frigjøre deler av boligformuen til forbruk. Lånet er uavhengig av inntekt, men det kan som regel ikke kombineres med andre lån med pant i samme bolig. Seniorlån ble først tilbudt i Norge i 2005 under navnet «LittEkstra».

Faktaboks

Også kjent som

kapitalfrigjøringskreditt

Vilkår

Seniorlån gjør det mulig for pensjonister å bruke av sin boligformue til å spe på pensjonen. Det er ingen forpliktelse knyttet til låneavtalen utover boligens verdi. 60-åringer kan låne opp til 40 prosent av eiendomstakst. Personer som er 80 år eller eldre kan låne inntil 49 prosent, som også er høyeste beløp. Låntaker og en eventuell lengstlevende ektefelle har livsvarig borett i huset.

Lånet kan utbetales som et engangsbeløp, som månedlig utbetalinger, eller en kombinasjon av disse. Låntaker beholder eierskapet til boligen og lånet tilbakebetales først når låntaker flytter permanent fra boligen, for eksempel til et bo- og omsorgssenter, eller dør.

Seniorlån er avdragsfrie og rentekostnadene legges fortløpende til lånet så lenge låntaker, eller lengstlevende ektefelle, bor i boligen. Seniorlån har flytende rente, som endrer seg i takt med boliglånsrentene. Påløpte renteutgifter kan trekkes fra i skattemeldingen. Låntaker kan betale rentene dersom det er ønskelig.

Dersom verdien på boligen er lavere enn lånet ved forfall, er det långiver som dekker tapet.

Låntaker kan når som helst avslutte låneforholdet. Også arvinger kan overta boligen mot å gjøre opp lånet.

Seniorlån er unntatt kravene i utlånsforskriften så lenge belåningsgraden er under 85 prosent. Kravet om maksimal belåningsgrad skal forstås som forventet belåningsgrad på tidspunkt av realisasjon av pantet, gitt en nøktern vurdering av forventninger til låntakers levealder, fremtidig boligprisutvikling og rentenivå.

Fordeler

En fordel med seniorlån er at de ikke gis på bakgrunn av inntekt, men på bakgrunn av boligens verdi. De med lav pensjon som bor i et hus med høy markedsverdi, kan dermed få frigjort deler av boligformuen samtidig som de fortsatt kan bo i boligen.

Ulemper

Renten på seniorlån er høyere enn for andre boliglån med pant i boligen. Årsaken er at banken tar mer risiko når de gir seniorlån enn når de gir et ordinært boliglån. Ved seniorlån er det banken som tar risikoen knyttet til utvikling i boligprisene, endringer i rentenivået, endringer i låntakers betalingsevne og låntakers livslengde.

Konsekvensen av at rentene legges til på lånet, er at man også betaler rente på rentene. Det gjør at lånet vokser raskt. Dette kan gjøre det vanskelig å bytte bolig dersom boligbehovet skulle endre seg, for eksempel ved sykdom. Lånet kan ha økt så mye at lånet har blitt større enn verdien på huset.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg