Avdragsfrihet er en avtale mellom långiver (banken) og låntaker (kunden) om at det i en periode ikke betales avdrag på lånet. Renter betales på vanlig måte.

Noen lån tilbys med en avdragsfri periode i startfasen av låneperioden. Avdragsfrihet kan også benyttes som en midlertidig løsning for lånekunder som opplever økonomiske problemer.  

En avdragsfri periode på et lån betyr at kunden disponerer deler av lånet lenger enn om nedbetaling hadde skjedd jevnt gjennom hele låneperioden. Dette gjør at rentekostnadene for lånet blir større, og at det totale nedbetalingsbeløpet på lånet dermed øker.

Avdragsfrihet kan medføre økt økonomisk risiko for låntaker. Dersom boligprisene faller, og belåningsgraden er høy, kan størrelsen på lånet etterhvert overgå boligens markedsverdi. Bruk av avdragsfrie lån gir redusert likviditetsbelastning for låntaker og kan derfor bidra til at enkelte låntakere tar opp større lån enn de ellers ville ha gjort.

Andel avdragsfrie lån og gjennomsnittlig  periode for avtalt avdragsfrihet, 2007- 2017.

Kilde: Finanstilsynet. Gjengitt med tillatelse

Omfanget av lån med avdragsfrihet varierer over tid (se figur). I 2016 hadde åtte prosent av alle nedbetalingslån i Norge avdragsfrihet. Gjennomsnittlig periode med avtalt avdragsfrihet var i underkant av fire år.

Som et ledd i å begrense norske husholdningers gjeldsbelastning, regulerer Finansdepartementet bankenes adgang til å tilby avdragsfrihet gjennom Forskrift om krav til nye utlån med pant i bolig  (Boliglånsforskriften). I følge forskriften, som trådte i kraft 1. januar 2017, kan det ikke gis avdragsfrihet på lån som overstiger 60 prosent av boligens verdi. Ved så høy belåningsgrad må lånet nedbetales med minst 2,5 prosent årlig. Det tillates likevel å gi avdragsutsettelse i en kort periode til kunder som har økonomiske utfordringer, dersom disse forventes å være forbigående.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.