Avdragsfrihet
Når man har avdragsfrihet på boliglånet betaler man bare renter. I sum blir lånet dyrere ved avdragsfrihet enn om man betaler avdrag hver termin, men det kan likevel være en god løsning for mange i en vanskelig periode.
Shutterstock.

Avdragsfrihet er en avtale mellom långiver (banken) og låntaker (kunden) om at det i en periode ikke betales avdraglånet. Renter betales på vanlig måte.

Funksjon

Noen lån tilbys med en avdragsfri periode i startfasen av låneperioden. Avdragsfrihet kan også benyttes som en midlertidig løsning for lånekunder som opplever økonomiske problemer.

En avdragsfri periode på et lån betyr at kunden disponerer deler av lånet lenger enn om nedbetaling hadde skjedd jevnt gjennom hele låneperioden. Dette gjør at rentekostnadene for lånet blir større, og at det totale nedbetalingsbeløpet på lånet dermed øker.

Avdragsfrihet kan medføre økt økonomisk risiko for låntaker. Dersom boligprisene faller, og belåningsgraden er høy, kan størrelsen på lånet etterhvert overgå boligens markedsverdi. Bruk av avdragsfrie lån gir redusert likviditetsbelastning for låntaker og kan derfor bidra til at enkelte låntakere tar opp større lån enn de ellers ville ha gjort.

Omfang av bruk

Andel avdragsfrie lån og gjennomsnittlig periode for avtalt avdragsfrihet, 2007–2017
Kilde: Finanstilsynet.

Omfanget av lån med avdragsfrihet varierer over tid (se figur). I 2016 hadde åtte prosent av alle nedbetalingslån i Norge avdragsfrihet. Gjennomsnittlig periode med avtalt avdragsfrihet var i underkant av fire år.

Regulering

Som et ledd i å begrense norske husholdningers gjeldsbelastning regulerer Finansdepartementet bankenes adgang til å tilby avdragsfrihet gjennom Forskrift om finansforetakenes utlånspraksis (Utlånslånsforskriften). I følge forskriften, som trådte i kraft 1. januar 2021, kan det ikke gis lån uten avdragsplikt (rammelån) dersom lånet på innvilgelsestidspunktet overstiger 60 prosent av boligens verdi. Det kan heller ikke gis avdragsfrihet på nedbetalingslån som overstiger 60 prosent av boligens verdi. Ved så høy belåningsgrad må lånet nedbetales med minst 2,5 prosent årlig, eventuelt tilsvarende det avdragsbetalingen ville vært for et annuitetslån med 30 års nedbetalingstid dersom dette er lavere. Det tillates likevel å gi avdragsutsettelse i en kort periode til kunder som har økonomiske utfordringer, dersom disse forventes å være forbigående.

Såkalte seniorlån er unntatt fra bestemmelsen om begrensninger for avdragsfrihet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg