Sekundærrom (også kalt S-rom) er et arealmål for boliger og fritidsboliger.

Faktaboks

Også kjent som

S-rom

Sekundærrommene er de rommene på eiendommen som ikke brukes til kort- eller langvarig opphold (oppholdsrom). Sekundærrommene er dermed i praksis de rommene på eiendommen som brukes til lagring/oppbevaring og tekniske rom. Eksempler på sekundærrom er:

  • Oppbevaringsrom som: matkjeller, potetkjeller, vinkjeller, uinnredet kjellerrom, kott, uinnredet loft, bod, garderobe, søppelrom, kjølerom
  • Walk-in-closet (som kjennetegnes ved at det ikke er stort nok til å kunne stelle, kle og oppholde seg i – dette i motsetning til omkledningsrom som kjennetegnes ved at det er stort nok til å kunne stelle, kle og oppholde seg i, og som derfor klassifiseres som P-rom)
  • Fyrrom
  • Teknisk rom
  • Innglasset balkong
  • Garasje

Arealmålet S-rom er det totale bruksarealet (BRA) til sekundærrommene på eiendommen. Dette regnes ut som sekundærrommenes nettoareal inkludert areal av vegger mellom S-rom og vegger mellom S-rom og P-rom.

Rom som ikke er sekundærrom, er primærrom (P-rom).

Det er bruken av rommet som avgjør om det defineres som primærrom eller sekundærrom. Bruken av rommet kan være i strid med byggteknisk forskrift eller mangle offentligrettslig godkjennelse (fra kommunen), og likevel bli regnet som sekundærrom. Ettersom det er bruken av rommet som er avgjørende for om et rom skal klassifiseres som primærrom eller sekundærrom, må det iblant utøves skjønn ved klassifiseringen, og det vil kunne være begrunnet faglig uenighet om denne.

Summen av arealene til eiendommens primærrom (P-rom) og sekundærrom (S-rom) utgjør det totale bruksarealet (BRA) til eiendommen.

Arealmålet er hjemlet i Norsk Standard 3940:2012, men er ikke nevnt der, og fremkommer i Bruk av arealbetegnelser ved omsetning av boliger – En veiledning basert på NS 3940. Det er gitt nærmere retningslinjer for hvordan S-rom skal beregnes i Takstbransjens retningslinjer ved arealmåling – 2014 (2. utg.).

I forskrift til avhendingslova (tryggere bolighandel) § 2-20 fremkommer at ved omsetning av boliger og fritidsboliger, skal den bygningssakkyndige i tilstandsrapporten han avgir oppgi det totale bruksarealet (BRA), og fordelingen av dette mellom primærrommene (P-rom) og sekundærrommene (S-rom).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg