Primærrom (også kalt P-rom) er et arealmål for boliger og fritidsboliger.

Faktaboks

Også kjent som
P-rom

P-rommene er de rommene på eiendommen som brukes til kort- eller langvarig opphold (oppholdsrom), hvilket i praksis vil si alle rom på eiendommen unntatt rom som brukes til lagring/oppbevaring (boder) og tekniske rom (fyrrom). Eksempler på primærrom er:

  • stue, kjellerstue, TV-stue, loftsstue, allrom
  • soverom
  • lekerom, arbeidsrom, hjemmekontor, PC-rom, medierom, bibliotek, hobbyrom
  • trimrom
  • omkledningsrom (kjennetegnes ved at det er stort nok til å kunne stelle, kle og oppholde seg i – dette i motsetning til et walk-in-closet, som kjennetegnes ved at det ikke er stort nok til å kunne stelle, kle og oppholde seg i, og som derfor klassifiseres som S-rom)
  • kjøkken
  • entré, vindfang, gang
  • bad, dusjrom, toalett, vaskerom, badstu, rom med svømmebasseng
  • rom for kommunikasjon, inkludert trapp, mellom rommene nevnt ovenfor

Arealmålet P-rom er bruksarealet (BRA) til primærrommene. P-rom måles til innside av omsluttende vegger for primærrommene.

Rom som ikke er primærrom, er sekundærrom (S-rom).

Det er bruken av rommet som avgjør om det defineres som primærrom eller sekundærrom. Bruken av rommet kan være i strid med byggteknisk forskrift eller mangle offentligrettslig godkjennelse (fra kommunen), og likevel bli regnet som primærrom. Ettersom det er bruken av rommet som er avgjørende for om et rom skal klassifiseres som primærrom eller sekundærrom, må det iblant utøves skjønn ved klassifiseringen, og det vil kunne være begrunnet faglig uenighet om denne.

Summen av arealene til eiendommens primærrom (P-rom) og sekundærrom (S-rom) utgjør det totale bruksarealet (BRA) til eiendommen.

Arealmålet P-rom er hjemlet i Norsk Standard 3940:2012, men er ikke nevnt der, og fremkommer i Bruk av arealbetegnelser ved omsetning av boliger – En veiledning basert på NS 3940 (3. utg., 2012). Det er gitt nærmere retningslinjer for hvordan P-rom skal beregnes i Takstbransjens retningslinjer ved arealmåling – 2014 (2. utg.).

Arealmålet P-rom erstatter fra 2008 det tidligere arealmålet boligareal (BOA).

I forskrift til avhendingslova (tryggere bolighandel) § 2-20 fremkommer at ved omsetning av boliger og fritidsboliger, skal den bygningssakkyndige i tilstandsrapporten han avgir oppgi det totale bruksarealet (BRA), og fordelingen av dette mellom primærrommene (P-rom) og sekundærrommene (S-rom).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg