avhendingslova

Artikkelstart

Avhendingslova, lov 3. juni 1992 nr. 92 om avhending av fast eigedom, regulerer rettigheter og plikter ved avhending av fast eiendom. Loven regulerer i utgangspunktet kjøp og salg (omsetning) av fast eiendom, men loven gjelder også når fast eiendom byttes eller gis som gave.

Faktaboks

Også kjent som
Lov 3. juli 1992 nr. 93 om avhending av fast eigedom, avhl. eller avhendingsloven

Fast eiendom

Fast eiendom omfatter grunn eller tomt og det som er varig forbundet med grunnen, som grunnmur og bygninger. Eksempel på bygninger er enebolig, rekkehus, gårdsbruk eller hytte. I tillegg til fast eiendom, gjelder loven også avhending av sameieparter i fast eiendom, av eierseksjon (som eierleilighet), av tomtefesterett og av borettslagsandeler.

Loven gjelder ikke ved kjøp og salg av ferdighus som blir levert i seksjoner for plassering på ferdig grunnmur. Heller ikke gjelder loven direkte ved kjøp og salg av aksjeleiligheter og obligasjonsleiligheter, men for slike boliger antas loven komme til anvendelse ved analogi.

Loven gjelder ikke avtaler om oppføring eller total ombygging av boliger eller fritidseiendommer. Slike avtaler reguleres av bustadoppføringslova.

Fravikelighet

Avhendingslova er som utgangspunktet deklaratorisk (fravikelig), jf. § 1-2 første ledd, men i forbrukerforhold (når kjøper er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet), er loven preseptorisk (ufravikelig) til ugunst for kjøperen, jf. § 1-2 annet ledd.

Innhold

Loven er delt inn i åtte kapitler, og inneholder blant annet regler om når en part har misligholdt kjøpsavtalen, hva den andre parten kan kreve ved mislighold, bestemmelser om reklamasjonsfrister, samt hva som skal regnes som tilbehør til eiendommen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg