schipperke av 鏑木對馬守. Falt i det fri (Public domain)

Schipperke er en hunderase. Den er Belgias nasjonalhund, en liten svart gjeterhund, som også har blitt brukt til å fange rotter.

Schipperke ble godkjent som rase i 1888. Før det ble rasen kalt Spitske. Man trodde tidligere navnet var en avledning av ordet schipper, som betyr skipper, som igjen blir "den lille skipper". Selv om rasen ofte ble sett på kaia for å holde rotter unna, var det ikke den opprinnelige arbeidsoppgaven til rasen og ikke opprinnelsen til rasens navn. Ordet "schipper" ble brukt om gjeter i området Leuven og Brussel. Så hunden er den "lille gjeter".

Det er ulike hypotester på rasens bakgrunn:

  1. Den første hypotesen går på at rasen er en liten spisshund. Dette mener en kommer av at man kan se det på atferden, de stående ørene, spisse snuteparti og pelsen.
  2. Den andre hypotesen går ut på at dette er en liten gjeterhund og at den nå utdødde rasen leauvenaar, en svart gjeterhund, kan ha blitt splittet i to raser hvor en vokste større og ble til groenendael og den andre vokste mindre og ble til schipperke.
  3. Den tredje hypotesen går på at rasen er en kryssning mellom en terrier og pomeranian.

I Belgia holder en nå på at rasen er en liten gjeterhund som sannsynligvis stammer fra rasen leauvenaar.

Rasen anses til å være den første som det ble arrangert hundeutstilling for, noe som skjedde allerede på 1600-tallet.

Dette er en relativt liten hund på ca 3-9 kg, men det er ønskelig at den er 4-7 kg. Den er vanligvis svart, men det finnes også andre fargevarianter. I rasestandarden er det kun svart som er godkjent.

Hunden er kraftig bygget og kvadratisk.

Schipperke har stående ører, spiss snute og en pels som er lett å stelle. Pelsen har både dekkhår og ullhår, og holder hunden god og varm.

Rasen er kvikk og har lett for å vokte over personer og gjenstander. Og viser interesse for å jakte på rotter og mus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

23. februar skrev Elisabeth Sivertsen

Ok artikkel, men bildet er ikke av en renraset Schipperke. Det står ganske spesifikt på orginalbildet at dette er "black chuhuahua sh/schipperke. https://www.flickr.com/photos/29449309@N06/36341150346/

Dumt at det skal være feil bilde i en slik artikkel, da dette gir et feil inntrkk av rasen. Vil anbefale å kontakte NKK eller Norske Schipperke Klubb for å få et bra bilde av en renraset schipperke.

28. februar svarte Andreas Tjernshaugen

Bildet du kommenterte er nå byttet ut med et som gir riktig inntrykk av hvordan en schipperke ser ut. Mange takk for hjelpen! Med vennlig hilsen Andreas Tjernshaugen, redaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.