Svalbard globale frøhvelv - Svalbard Global Seed Vault - ved LongyearbyenSvalbard er et sikkerhetshvelv for frø fra nyttevekster over hele verden. Disse skal oppbevares nedfryst i kalde og tørre haller i fjellet og på den måten sikres for fremtiden selv om morplanten blir utryddet et annet sted i verden.

Hvelvet er på 1000 km2 som er sprengt ut av fjellet. Det er bare det kunstsmykkede inngangspartiet i betong som er synlig på utsiden. Permafrosten holder 3-4 minusgrader og skal sikre at frøene oppbevares i minusgrader selv om frysesystemene for optimal lagringstemperatur (- 18 °C) skulle svikte. Plasseringen på Svalbard er gunstig på grunn av stedets isolerte beliggenhet og permafrostens rekkevidde. Frøhvelvet er den norske stats eiendom, med Landbruks- og matdepartementet som ansvarlig instans. Departementet samarbeider med Nordisk Genressurssenter og Global Crop Diversity Trust om om den daglige driften. Frøhvelvet ble ferdigstilt i 2007 og offisielt åpnet av den norske regjering i februar 2008.

Frøhvelvet vil kunne inneholde ca. 3 millioner forskjellige typer frø, som vil være duplikatfrø fra andre lands genbanker. Foreløpig finnes det frø fra flere enn 4000 plantearter, både viktige matplanter som bønner, hvete og ris, men også andre viktige frø som, for eksempel, 230 truede orkidesorter fra Myanmar.

Frøene eies hele tiden av genbanken som deponerte dem. Høsten 2015 måtte Det internasjonale forskningsenteret ICARDA, som tidligere opererte fra Aleppo i Syria, hente tilbake frøene de hadde deponert. I februar 2017 ble nye frø som var dyrket fra de opprinnelige sendt tilbake til Svalbard for ny oppbevaring i hvelvet.

Høsten 2016 var det nødvendig å gå i gang med tekniske utbedringer på grunn av opphoping av vann ved inngangen. Det var aldri fare for skade på frøene i forbindelse med vanninntrengningen. 

Frøhvelvet er godt kjent i verden og er et attraktivt mål for viktige besøkende til Longyearbyen. Besøk inne i hvelvet er imidlertid begrenset av hensyn til sikker oppbevaring av frøene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.