Svalbard globale frøhvelv

Svalbard globale frøhvelv

Riccardo Gangale/Landbruks- og matdepartementet. CC BY ND 2.0

Svalbard globale frøhvelv er et sikkerhetshvelv for frø fra nyttevekster over hele verden som ligger ved LongyearbyenSvalbard. Frøene skal oppbevares nedfryst i kalde og tørre haller i fjellet og på den måten sikres for fremtiden, selv om morplanten blir utryddet et annet sted i verden. Frøhvelvet ble ferdigstilt i 2007 og offisielt åpnet av den norske regjeringen i februar 2008.

Hvelvet er på 1000 km2 og er sprengt ut av fjellet. Det er bare det kunstsmykkede inngangspartiet i betong som er synlig på utsiden. Permafrosten holder 3-4 minusgrader og skal sikre at frøene oppbevares i minusgrader selv om frysesystemene for optimal lagringstemperatur (−18 °C) skulle svikte. Plasseringen på Svalbard er gunstig på grunn av stedets isolerte beliggenhet og permafrostens rekkevidde. 

Frøhvelvet vil kunne inneholde rundt 3 millioner forskjellige typer frø, som vil være duplikatfrø fra andre lands genbanker. Foreløpig finnes det frø fra flere enn 4000 plantearter, både viktige matplanter som bønner, hvete og ris, men også andre viktige frø som, for eksempel, 230 truede orkidesorter fra Myanmar.

Frøene eies hele tiden av genbanken som deponerte dem. Høsten 2015 måtte det internasjonale forskningsenteret ICARDA, som tidligere opererte fra Aleppo i Syria, hente tilbake frøene de hadde deponert. I februar 2017 ble nye frø som var dyrket fra de opprinnelige sendt tilbake til Svalbard for ny oppbevaring i hvelvet.

Høsten 2016 var det nødvendig å gå i gang med tekniske utbedringer på grunn av opphoping av vann ved inngangen. Det var aldri fare for skade på frøene i forbindelse med vanninntrengningen. Mot slutten av 2017 ble det bestemt at en større utbedring er nødvendig ved inngangen, da klimaendringen har gjort at permafrosten ikke har reetablert seg som forventet. Blant annet skal 17 000 mløsmasse rundt åpningen fjernes og erstattes av en ny vanntett betongkonstruksjon. Lagringsrom for frøene ligger cirka 100 meter innover i fjellet fra åpningspartiet.

Frøhvelvet er den norske stats eiendom, med Landbruks- og matdepartementet som ansvarlig instans. Departementet samarbeider med Nordisk Genressurssenter og Global Crop Diversity Trust om om den daglige driften. 

Frøhvelvet er godt kjent i verden og er et attraktivt mål for viktige besøkende til Longyearbyen. Besøk inne i hvelvet er imidlertid begrenset av hensyn til sikker oppbevaring av frøene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.