Russesvalerot er en plante i svalerotslekta, som hører til gravmyrtfamilien. Russesvalerot har etablert seg rundt Oslofjorden.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Vincetoxicum rossicum
Fremmedartstatus i Norge
Svært høy risiko

På fremmedartslista er russesvalerot vurdert til svært høy risiko. Den har moderat invasjonspotensial og stor økologisk effekt.

Beskrivelse

Det er en flerårig urt som blir 70-100 cm høy. Den har motsatte, helrandete tilspisset eggformete blad, som er hårete langs randen.

Blomstene er brunlilla med fem kronblad og sitter flere sammen i bladhjørnene. Frukten er en belgkapsel. Frøene har frøull.

På tørre og lysåpne steder er vekstformen opprett; på fuktige skyggefulle steder kan planten opptre som 2-3 meter høy slyngplante.

Utbredelse

Naturlig utbredt i Ukraina og Sør-Russland.

Utbredelse i Norge

I Norge er den en innført art. Tidligste sikre funn i Norge er Ekebergskråningen i Oslo 1865, men siden 1980-tallethar den vist seg å ha potensial for spredning på bekostning av stedegen vegetasjon i Indre Oslofjord.

Mulig innførselsveg er med kornlast fra Ukraina og Russland, eller den kan være innført som hageplante. Etter en meget lang latensperiode på noen få lokaliteter i Oslo/Drammen, begynte den fra 1980-tallet å spre seg til øyene i Indre Oslofjord.

Spredningen har vært tiltagende, og arten vurderes av Artsdatabanken å ha høyt spredningspotensiale i strandnære områder langs Oslofjorden. Arten kan danne tette bestander, og har vist seg å kunne fortrenge sårbare og rødlistede arter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

russesvalerot
Vincetoxicum rossicum
Artsdatabanken-ID
102170
GBIF-ID
5414550

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg