Kort rokade

Plasseringen av hvits konge og tårn etter utført kort rokade.

Kort rokade
Lisens: CC BY SA 3.0
Lang rokade
Plasseringen av svarts konge og tårn etter utført lang rokade.
Lang rokade
Lisens: CC BY SA 3.0

Rokade er et trekk i sjakk der kongen og tårnet flyttes samtidig og forbi hverandre.

Faktaboks

Uttale
rokˈade
Etymologi
av fransk, fra persisk ‘tårn’

Motivasjon

Rokade ble introdusert samtidig som dronningen og løperen ble sterkere brikker på 1400- og 1500-tallet, og reglene ble endelig finjustert på 1970-tallet.

Ved hjelp av rokade, kommer kongen i sikkerhet bak bøndene samtidig som tårnet kommer i spill. Det er viktig å planlegge hvilken side av brettet man vil rokere til, slik at man ikke flytter for mange bønder der hvor kongen skal stå. Det er det eneste trekket, bortsett fra bondeforvandling, som involverer to av en spillers egne brikker i ett og samme trekk.

Utførelse

Rokade må utføres med kun én hånd, og spilleren må ta på kongen først. Hvis det spilles på nettet, må spilleren flytte kongen først, både i vanlig sjakk og i fischersjakk.

Kongen flyttes alltid to felt langs førsteraden, enten til høyre eller til venstre, og det tårnet som da er nærmest, flyttes over kongen og plasseres på feltet nærmest kongen.

I fischersjakk er det noen ekstra regler, men det viktigste å forstå er at kongen og tårnet skal flyttes til de feltene de vanligvis ender på ved vanlig rokade.

Kort og lang rokade

Hvit utfører kort rokade med kongen og tårnet som står i høyre hjørne. Kongen flyttes to felt til høyre og tårnet flyttes to felt til venstre. Svart utfører kort rokade med kongen og tårnet som står i venstre hjørne. Kongen flyttes to felt til venstre og tårnet flyttes to felt til høyre.

Kort rokade noteres slik: 0-0.

Hvit utfører lang rokade med kongen og tårnet som står i venstre hjørne. Kongen flyttes to felt til venstre og tårnet flyttes tre felt til høyre. Svart utfører lang rokade med kongen og tårnet som står i høyre hjørne. Kongen flyttes to felt til høyre og tårnet flyttes tre felt til venstre.

Lang rokade noteres slik: 0-0-0.

Begrensninger

En spiller kan ikke rokere med en konge eller et tårn som har vært flyttet tidligere. Tårnene må stå på startfeltet sitt.

Det er også tre andre begrensninger: En spiller kan ikke rokere om kongen:

  • står i sjakk
  • flytter over et felt som er kontrollert av motstanderen
  • lander på et felt som er kontrollert av motstanderen

Det er en vanlig misforståelse at man ikke kan rokere om kongen tidligere har vært sjakket, men det stemmer ikke. Så lenge spilleren enten slo brikken som sjakket eller blokkerte sjakken, kan han eller hun fortsatt rokere.

Alle feltene mellom kongen og tårnet må være tomme, så en spiller kan ikke slå en brikke samtidig som han eller hun rokerer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg